Hoe word je een Digital Nomad: De Ultieme Gids

Hoe word je een Digital Nomad banner

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om een digital nomad te worden. Wie wil dat nou niet: de vrijheid om locatie-onafhankelijk te werken, zodat jij thuis kan werken maar ook aan de andere kant van de wereld (op Curacao bijvoorbeeld).

In dit artikel zullen we het hebben over de mogelijkheden voor jou om een digital nomad te worden.

Wat is een Digital Nomad?

Een digital nomad is iemand die locatie-onafhankelijk vanaf een laptop of smartphone geld verdient, zodat hij of zij de wereld kan rondreizen terwijl er geld binnen komt. Niet iedere digital nomad doet hetzelfde werk, er zijn een heleboel verschillende manieren om online geld te verdienen. Een digital nomad kiest er vaak voor om regelmatig te reizen.

Het woord ‘digital nomad’ verwijst eigenlijk naar de nomaden van vroeger. In de geschiedenis trokken nomaden rond, er werd gejaagd op rendieren en mammoeten en ze waren constant bezig om voedsel te verzamelen. Een digitale nomade is niet op zoek naar voedsel, maar naar wifi! 

Een digital nomad houdt ervan om te werken in rustige koffietentjes, een co-working space en soms ook lekker aan het strand. Er zijn wereldwijd vele locaties die digital nomads trekken, hier vertellen we later in het artikel meer over.

Een digital nomad worden wordt steeds gemakkelijker. Er zijn ontelbare manieren om online geld te verdienen en internet wordt steeds sneller. Tegenwoordig maakt het niet meer uit waar je bent in de wereld, je zult vaak toegang hebben tot 4G of 5G.

TIP: Gebruik altijd een VPN, dan weet je zeker dat je veilig op het internet bezig kunt zijn.

NordVPN


Waar moet je rekening mee houden?

Voordat je kunt leven als digital nomad, moet je rekening houden met een aantal dingen:


Zorg voor voldoende online inkomen

Je moet ervoor zorgen dat je online genoeg geld verdient, ook is het belangrijk dat dit salaris redelijk stabiel is. Wanneer je aan het reizen bent, moet je jezelf kunnen voorzien. Je wilt natuurlijk niet onderweg gaan stressen over geldzaken.


Breng je financiën op orde

Zorg voor overzicht als het gaat om geld. Maak een budget, spaar genoeg en zorg voor een noodbudget voor wanneer je onverwachte kosten maakt. Ook is het belangrijk om te kijken naar belastingen en allerlei andere financiële verantwoordelijkheden. Hierdoor kom je onderweg niet voor verrassingen te staan en kun je zonder stress optimaal genieten van jouw reis.


Leer om te reishacken

Wanneer je veel reist, is het belangrijk dat je handig wordt in het besparen van geld. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van flyer-miles en creditcard beloningen. Door goed te worden in reishacken, kun je duizenden euro’s besparen op vluchten, hotels en andere dingen.


Digital Nomad banen

Er zijn ontelbare mogelijkheden als het gaat om een baan van een digital nomad. Een baan is geschikt wanneer jij volledig kunt werken vanaf je laptop of smartphone.

Een misvatting van veel mensen is dat je enorm veel geld moet verdienen om te leven als digital nomad. Dit is niet waar! Natuurlijk moet je voldoende geld verdienen om te reizen, te overnachten en leuke dingen te doen. Maar het is zeker niet zo dat je duizenden euro’s moet verdienen.

Op veel populaire bestemmingen voor een digital nomad liggen de kosten voor alles wat je doet een stuk lager (wel 3 of 4 keer!) vergeleken met Nederland. Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat de gemiddelde digital nomad €1.000 euro per maand verdient. Bedenk dan ook dat er een heleboel digital nomads zijn die €100.000 of meer verdienen en dus het gemiddelde omhoog halen.

Over het algemeen zal jouw ervaring een stuk comfortabeler zijn wanneer je een salaris hebt rond de €2.000 euro per maand. Maar met het onderzoek van Harvard willen we aangeven dat het zeker niet nodig is om elke maand duizenden euro’s binnen te halen.

Een aantal geschikte banen als digital nomad zijn:

 • Dropshipper
 • Day Trader
 • Crypto handelaar
 • NFT’s flippen
 • Fotograaf of Videograaf
 • Verkopen op Bol.com
 • Verkopen op Amazon
 • Affiliate Marketeer
 • Webshop
 • Online cursus
 • Vertaler
 • Software Developer
 • Video editor

Hoe vind je online werk?

Het kan moeilijk zijn om te beginnen met het vinden van werk wanneer jij net begint als digital nomad. Vaak is het goed om actief te zijn op platformen die gespecialiseerd zijn in werken op afstand en freelancing. Hierbij kun je denken aan Fiverr, FlexJobs, Upwork en Freelancer. Je kunt hier een account aanmaken en je diensten aanbieden.

Fiverr (2)

Ook is het goed om een netwerk op te bouwen met andere digital nomads. Hierdoor leer je veel over hun manier van leven en kun je doen wat voor hun werkt.

We hebben nog een aantal tips voor je om online werk te vinden:

 • Wees actief op Linkedin en connect met andere digital nomads en potentiële klanten.
 • Join relevante Facebook groepen en laat weten dat je op zoek bent naar werkzaamheden.
 • Gebruik je eigen netwerk en vraag aan vrienden en familie of zij jouw service nodig hebben.
 • Bied gratis diensten aan voor bedrijven, hiermee bouw je een sterk portfolio op en kun je misschien wel blijven!
 • Maak een e-mail lijst met potentiële klanten en schrijf een sterke pitch waarin je verteld waarom het bedrijf jou nodig heeft.

Hoe kies je een bestemming?

Als het gaat om de bestemming, komen hier veel dingen bij kijken. Een populaire keuze is vaak een bestemming dat lage kosten heeft voor levensonderhoud, zoals Zuidoost-Azië en Midden-Amerika.

Ook is het belangrijk om op een plek te zijn met betrouwbare en snelle internetverbinding, anders kun jij online helemaal niks verdienen! Ten slotte is het natuurlijk goed om te kijken naar de veiligheid in een land. 

Een aantal populaire bestemmingen voor een digital nomad zijn:

Bali

Wil jij een overzicht van alle interessante bestemmingen voor een digital nomad? Dan is Nomadlist jouw grootste vriend. Op deze website zie je snel welke locaties perfect zijn voor een digital nomad. Je kunt filteren op kosten, internet snelheid, activiteiten, veiligheid en nog veel meer!

Wat heb je nodig om locatie-onafhankelijk te werken?

Om te werken tijdens het reizen (remote werken), heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Zo kiest vrijwel elke digital nomad ervoor om een MacBook aan te schaffen, omdat deze laptop van Apple erg snel is, niet snel warm wordt en een lange batterijduur heeft.

Daarnaast is een goede powerbank essentieel voor onderweg. Verder is het belangrijk om te kijken naar een goede smartphone, veel digital nomads gebruiken een iPhone omdat dit een zeer betrouwbare telefoon is.

Kijk tijdens het reizen goed naar de mogelijkheden van (snelle) wifi, internetverbinding en stroomaansluiting. Ook is het goed om te kijken naar een lokale simkaart, zodat je altijd data hebt.

10 onmisbare producten voor een Digital Nomad:

 1. Een laptop: wij raden de MacBook Air aan
 2. Een draadloze muis met muismat
 3. Een telefoon: wij raden de iPhone 14 aan
 4. Een externe harde schijf
 5. Een wereldstekker
 6. Een backpack
 7. Een verzekering voor Digital Nomads: SafetyWing
 8. Een bril tegen blauw licht: Horus X
 9. Een powerbank
 10. Vergeet je paspoort niet 😉

Macbook

Handige apps

Om in contact te blijven met anderen, is het handig om Slack en Trello te gebruiken, maar ook apps als Zoom, Skype, Google Meets en Teams. Daarnaast is TripMode een aanrader. Er zijn nog een aantal andere handige apps:

 • Omio
 • Uber
 • XE Currency
 • Around Me
 • Trail Wallet

Hoe kom ik in contact met andere Digital Nomads?

Door contact te leggen met andere digital nomads, kun je veel leren van elkaar en kun je ideeën bespreken voor werkzaamheden, een baan, klanten of bestemmingen. Het is zeker aan te raden om te praten met andere digital nomads.

Nomadbase

Nomad Base is een digital nomad community waar een heleboel mensen actief zijn. Je kunt hierbij denken aan zeer ervaren digital nomads, maar ook digital nomads die net zijn begonnen of nog willen beginnen.

Ook kan het interessant zijn om een aantal Facebook groepen te bekijken. Hier zijn veel mensen dagelijks aan het praten over het leven als digital nomad, en je kunt hier gemakkelijk in contact komen met anderen. Onze favoriet is Nomadbase.

Conclusie

Om een digital nomad te worden, moet je een manier vinden om te werken vanaf je laptop of smartphone. Er zijn een heleboel mogelijkheden, maar het belangrijkste is om ergens heel goed in te worden zodat je online je diensten kunt aanbieden. Voor het krijgen van werk kun je een account aanmaken op platformen als Fiverr, FlexJobs, Upwork en Freelancer.

Wanneer je een stabiel inkomen hebt, kun je gaan kijken naar locaties die geschikt zijn om het reizen en werken te combineren. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de prijzen in dat land, de veiligheid en je persoonlijke voorkeuren.

Daarnaast moet je zorgen voor een goede laptop (veel digital nomads kiezen voor een MacBook om irritaties te voorkomen), een goede smartphone zoals een iPhone, wifi of internetverbinding en stroomaansluiting.

Scroll naar boven