Hoe kun je geld verdienen met Online Marketing in 2023

Banner Geld verdienen met online marketing de ultieme gids

Online marketing is een enorm breed begrip, er vallen zoveel beroepen onder en je kunt op ontelbare manieren geld verdienen binnen online marketing. Denk bijvoorbeeld aan SEO, copywriting en social media.

In dit artikel gaan we het hebben over de beste manieren om geld te verdienen met online marketing. Hierbij hebben we rekening gehouden met de moeilijkheid om een vak te leren, de vraag naar bepaalde werkzaamheden en het geld dat je ermee kunt verdienen.

Laten we maar meteen beginnen. In onderstaande inhoudsopgave kun je zien over welke beroepen we het gaan hebben.

Content schrijver

Wanneer jij goed bent in het schrijven van blogs, artikelen, social media posts of andere content kun jij hier geld voor vragen. Als content schrijver ben je vaak bezig met het plannen en schrijven van content voor bedrijven.

Om een content schrijver te worden, moet je beschikken over een aantal vaardigheden. Denk aan schrijfvaardigheid (logisch natuurlijk), onderzoeksvaardigheden, SEO-kennis en analytische vaardigheden.

Wanneer bedrijven op zoek zijn naar een vaste content schrijver, is het meestal vereist om een HBO-diploma te hebben. Denk aan opleidingen als marketing, communicatie en journalistiek.

Wil je freelance content schrijver worden, dan is vaak een diploma niet vereist. Er wordt dan gekeken naar je portfolio, oftewel je ervaring op het gebied van content schrijven.

Je kunt ervaring opdoen en een mooi portfolio opbouwen door bijvoorbeeld eerst je diensten gratis aan te bieden. De bedrijven waarmee je dan hebt samengewerkt kun je dan als referentie gebruiken.

Om zelfstandig alles te leren over content schrijven, zijn er een heleboel cursussen online beschikbaar. Je kunt kiezen voor betaalde cursussen, maar er zijn ook goede gratis opties.

Wanneer je als content schrijver werkt bij een bedrijf, zal je gemiddeld rond de €3100,- bruto per maand verdienen.

Als freelancer kan het enorm verschillen, het ligt er maar net aan hoe goed je bent en hoeveel werk je op dat moment hebt. Over het algemeen kun je 10 cent per woord vragen, dus dat is best prima wanneer je veel werk hebt.

Naarmate je beter wordt in het vak en je een mooi portfolio opbouwt, kun je meer geld per woord gaan vragen. Je kunt dan meer verdienen vergeleken met een content schrijver die werkzaam is binnen een bedrijf.

SEO specialist

Online marketing is breed, maar dat is SEO ook. SEO of Search Engine Optimization heeft alles te maken met hoger komen in de Google zoekresultaten, zodat je meer website bezoekers krijgt en (hopelijk) meer omzet.

Bij SEO werkzaamheden kun je denken aan teksten schrijven en optimaliseren voor SEO, zoekwoordenonderzoek, link building en technische SEO.

Heb jij veel kennis van SEO, dan kun je van grote waarde zijn voor bedrijven. Iedereen wil natuurlijk wel bovenaan in Google verschijnen wanneer een potentiële klant ergens op zoekt wat te maken heeft met jouw bedrijf. Staat jouw concurrent bovenaan en niet jij, dan loop je klanten mis.

Om een SEO expert te worden is het belangrijk dat je eerst veel leest en bekijkt, zodat je zoekmachines kunt begrijpen. Er zit namelijk een logica achter de volgorde van pagina’s op Google. Wanneer jij begrijpt hoe een zoekmachine denkt, dan kun jij hierop inspelen.

Er zijn een heleboel SEO cursussen online te vinden, en je kunt ook gratis gebruik maken van YouTube voor enorm veel informatie.

Begrijp je de zoekmachine, dan kun je in de praktijk bezig gaan. Begin eens met je eigen website te bouwen. Leer omgaan met programma’s als WordPress en verbind je website met tools en programma’s als Google Search Console en Google Analytics.

Ook kun je een persoonlijke website maken waarop je laat zien wat je ervaring met SEO.

Door in de praktijk bezig te zijn, kun je veel leren over alles wat met SEO te maken heeft.

Als SEO expert kun je bij bedrijven rekenen op gemiddeld €3500,- bruto per maand.

Ga je als freelancer aan de slag, dan kun je gemiddeld tussen de €50 en €150 euro per uur vragen. Begin je net, dan zal je hieronder zitten. Word je een echte expert, dan ga je lekker verdienen!

SEA specialist

Organische groei bij SEO is belangrijk, maar advertenties opzetten voor bedrijven met SEA is ook zeker interessant.

Als SEA specialist ben je fulltime bezig met het opzetten van advertenties voor bedrijven, zodat zij bovenaan in Google verschijnen voor zoekwoorden die ze uitkiezen.

Adverteren op Google kost geld, en wanneer je een SEA expert bent weet je precies hoe je het maximale uit je geïnvesteerde bedrag haalt.

Oftewel, hoe je met zo weinig mogelijk geld zo veel mogelijk geld verdient. 

SEA kun je leren bij een werkgever, maar ook via online cursussen en YouTube.

Binnen een bedrijf zal je gemiddeld €3500,- bruto per maand verdienen. Als freelancer kun je tussen de €50 en €150 euro per uur vragen.

Soms is het ook mogelijk om een percentage van de winst uit advertenties te krijgen. Dit is perfect wanneer je een succesvolle campagne hebt opgezet. Je verdient dan passief.

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing verdien je een commissie over producten die je aanbeveelt aan anderen. Dit kun je doen via je eigen website of social media kanalen bijvoorbeeld.

Veel blogs maken gebruik van dit business model. Ze maken een eigen website, schrijven veel blogs en optimaliseren de blogs en de website voor SEO. Wanneer er dan meer bezoekers op hun website komen, kunnen ze geld verdienen met affiliate marketing.

Voor blogs is het belangrijk dat je artikelen gaat schrijven rondom een zoekwoord. Een zoekwoord moet hoog in volume zijn (er moet veel op gezocht worden via Google) en laag in competitie. Zo vergroot jij de kans dat iemand via Google op jouw website terecht komt.

Het is mogelijk om je aan te melden voor een heleboel affiliate marketing programma’s. Vaak is 1 website die gaat over online marketing bijvoorbeeld wel aangesloten bij 10 tot 50 affiliate programma’s.

Belangrijk is wel dat je blijft letten op de kwaliteit die je publiceert. Producten of diensten die je aanbeveelt op je website of sociale media moeten van hoge kwaliteit zijn en natuurlijk relevant voor de mensen die jouw content zien.

Een website over online marketing kan wel tandenborstels gaan aanbevelen, maar dan zullen websitebezoekers snel weg zijn.

Hoeveel verdien je met affiliate marketing? Dat ligt er maar net aan hoeveel websitebezoekers je krijgt of hoeveel mensen je post op social media zien. Om veel geld met affiliate marketing te verdienen, moet je over het algemeen veel mensen aantrekken.

Vaak ligt het commissiepercentage tussen de 2% en 8%. Wanneer dus iemand via jouw website een product van €100,- euro koopt, krijg jij 2 tot 8 euro.

Voor affiliate marketing heb je veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. Vaak ga je de eerste maanden niks verdienen, omdat het simpelweg lang kan duren voordat je hoog scoort op belangrijke zoekwoorden in Google.

Veel mensen geven binnen deze eerste maanden al op, en dit is erg zonde! Wanneer je volhoudt, focust op het schrijven van content en SEO, dan zal je op gegeven moment websitebezoekers gaan aantrekken. Loopt je website eenmaal, dan is affiliate marketing een geweldige passieve inkomstenbron voor je.

E-Commerce Specialist

Een e-commerce specialist is belangrijk voor bedrijven die hun producten online willen verkopen. Je houdt je dan bezig met het creëren en uitvoeren van marketingstrategieën voor het bedrijf.

Denk ook aan website beheer, SEO, e-mail marketing, in principe alles wat ervoor kan zorgen dat zij meer verkopen met hun webshop.

Om een specialist te worden, is het belangrijk om veel te lezen en te leren van anderen. Denk aan online cursussen, YouTube of een werkgever.

Als e-commerce marketingmanager kun je erg goed betaald krijgen. Gemiddeld is dit €6125,- bruto per maand. In het begin zul je een stuk minder dan dat verdienen, maar wanneer je meer ervaring krijgt en beter wordt in je vak kun je ook boven het gemiddelde uit komen.

Als freelancer kun je tussen de €30 en €200 euro per uur vragen. Ook hier is ervaring en vaardigheden erg belangrijk.

Online marketing consultant

Adviseren, je kunt er in elke branche geld mee verdienen. Ook als online marketing adviseur. Je geeft advies over bepaalde onderwerpen binnen online marketing. Dit kan over van alles zijn.

Denk aan social media marketing, video marketing, email, een website of blog, SEO, branding, noem maar op.

Als je een online marketing consultant wilt worden, heb je ervaring nodig binnen digital marketing. Met deze ervaring kun jij aantonen aan bedrijven dat je ergens veel verstand van hebt, en dat je hun advies kunt geven over hun online marketing strategie.

Voor het krijgen van klanten is het aan te raden om je eigen website te maken. Hierop kun je laten zien wat je doet en wat je ervaring is. Daarnaast kun je succesvolle projecten laten zien. In principe is dit je online portfolio.

Ook kun je er een blog aan toevoegen, waar je praat over je expertise. Op deze manier kun je jezelf professioneel over laten komen. Daarnaast kan het nieuwe klanten opleveren, omdat je gezien wordt door mensen via Google.

Als online marketing adviseur kun je vaak tussen de €50 en €150 euro per uur vragen. Als beginner zal je minder verdienen en als een echte expert met veel ervaring meer.

Advertenties op je website

Wanneer je iedere maand veel website bezoekers krijgt, is het een idee om advertenties te plaatsen op je website. Hiermee kun je passief online geld verdienen.

Om redelijk goed te verdienen met advertenties, is veel websiteverkeer nodig. Laat dit dus nog even links liggen in de eerste maanden. Focus vooral op je website structuur, het creëren van content en SEO.

Bij meer dan 50.000 bezoekers per maand raden wij aan om eens te kijken naar advertenties.

Social media manager

Als social media manager of met een SMMA ben je bezig met alles wat met social media te maken heeft. Denk aan content plannen en schrijven, afbeeldingen maken, interactie op de platformen en advertenties.

Je kunt dit freelance gaan doen, maar ook binnen een bedrijf. Binnen een bedrijf kun je gemiddeld €3500,- bruto per maand verdienen.

Als freelancer kun je tussen de €20 en €150 euro per uur vragen. Jouw uurloon ligt aan een heleboel factoren, denk aan ervaring, expertise en werkzaamheden.

Je eigen digitale producten verkopen

Het gaat veel tijd en moeite kosten om je eigen digitale product te maken en verkopen, maar wanneer dit eenmaal loopt kan het een geweldige passieve inkomstenbron zijn.

Bij digitale producten kun je denken aan een e-book, cursus of templates voor WordPress.

In een e-book of cursus kun je je kennis en ervaring delen met anderen in ruil voor een bedrag. Met een template kun je bijvoorbeeld website-ontwikkelaars helpen om snel een professionele website te bouwen.

Voor het maken van digitale producten is belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet. Zal jouw product waarde bieden aan mensen, of is er al een soortgelijk product op de markt?

Tegenwoordig zijn er enorm veel e-boeken, cursussen en templates beschikbaar, ook gratis. Het kan moeilijk zijn om hiermee te concurreren, maar het is zeker mogelijk!

Is jouw digitale product gemaakt, dan is het tijd om je online marketing skills te gebruiken. Maak een website, voeg een blog toe, gebruik SEO voor het krijgen van website bezoekers en wees actief op sociale media als Facebook, Instagram en LinkedIn.

Om alles te leren over online marketing zijn er genoeg (gratis) cursussen online beschikbaar. Ook kun je YouTube gebruiken, hier kun je enorm veel leren over alles wat met online marketing te maken heeft.

Hoeveel verdien je met online marketing?

Dit ligt eraan of je ervoor kiest om te werken bij een bedrijf of als freelancer. Binnen een bedrijf kun je als online marketeer gemiddeld €3300,- bruto per maand verdienen.

Als freelancer kun je vaak tussen de €30 en €150 euro per uur vragen.

Klanten krijgen

Als online marketeer ben jij waardevol voor een bedrijf wanneer je meer geld oplevert dan dat het kost. Logisch natuurlijk. Het is dus belangrijk dat je een expert wordt in de diensten die je aan wilt bieden als online marketeer.

Door veel te lezen, (gratis) online cursussen te volgen en interessante YouTube video’s te bekijken, kun je een heleboel leren over online marketing.

Praktijkervaring en een mooi portfolio opbouwen is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je continu bezig bent. Je kunt vaak klanten vinden via je eigen netwerk, via sociale media als LinkedIn of via je eigen website.

Ook kun je ervoor kiezen om bedrijven gewoon op te bellen of te mailen. Dit noemen we ook wel cold calling. Bereid dan voor wat je gaat zeggen en zorg ervoor dat je jezelf presenteert als een professional. Laat duidelijk weten waarom het bedrijf jou nodig heeft als online marketing expert.

Ten slotte is het een goed idee om gratis je diensten aan te bieden. Bedrijven zullen dan eerder ja zeggen, en je kunt dan veel ervaring opdoen en je portfolio interessanter maken.

Wanneer je goed werk verricht voor het bedrijf kun je misschien wel blijven en betaald krijgen. Zo niet, dan heb je in ieder geval werkervaring dat je op je portfolio kunt vermelden.

Scroll naar boven