Hoe kun je een Blog starten en online geld verdienen in 2023

Banner Hoe kun je een blog starten en online geld verdienen

Geld verdienen met bloggen, kan dat? Jazeker!

Met je eigen blog kun je veel geld verdienen, en het is voor veel bloggers en digital nomads een passieve inkomstenbron. Maar voordat je op het punt bent dat je ervan kunt leven, ben je vaak een aantal jaren en een heleboel werkuren verder.

In dit artikel gaan we het hebben over de stappen die je moet zetten om succesvol te worden met een blog.

Kies een onderwerp

Kies een onderwerp waarover jij veel blogs wilt gaan schrijven en waar je uiteindelijk geld mee wilt verdienen. Dit is een belangrijke stap in jouw weg naar succes.

Voor het kiezen van een onderwerp is het aan te raden dat je iets kiest waar je veel verstand van hebt of wat je leuk vindt. Je moet er namelijk veel over gaan schrijven op je website.

Ook is het belangrijk dat je iets kiest waar geld mee te verdienen is. Kijk naar de mogelijke producten of diensten die je zou aan kunnen bieden op je blog website.

Voorbeelden van goede onderwerpen zijn online marketing, fitness, reizen, koken, en ga zo maar door. Er zijn enorm veel mogelijkheden.


Kies een hosting provider

Hostinger

We raden aan om WordPress te gebruiken voor het maken van je blog website. Om je website live te zetten, is het noodzakelijk om je website te hosten.

Dit doe je via een hosting provider. Wij raden aan om Hostinger te gebruiken. Via Hostinger.nl kun je makkelijk en goedkoop de hosting regelen.

Bij Hostinger kun je het domein kiezen dat je graag wilt en vervolgens kun je WordPress installeren. Zo simpel is het, je eigen WordPress website is een feit.

Bij het kiezen van je domeinnaam is het belangrijk om te letten op een aantal dingen:

  • Kies iets wat te maken heeft met jouw onderwerp (relevantie)
  • Maak de naam niet al te lang
  • Zorg dat hij makkelijk te onthouden is
  • Zorg dat hij makkelijk te lezen is
  • Zorg dat er geen spellingsfouten aanwezig zijn


Werk met WordPress

Nu je een domeinnaam hebt gekozen en geclaimd, de hosting is geregeld en WordPress is geïnstalleerd, is het belangrijk om te leren werken met WordPress.

Met WordPress is het mogelijk om je eigen website te bouwen. Het menu van WordPress bevindt zich aan de linkerkant, en hier kun je alles vinden wat je nodig hebt.

Over het algemeen is WordPress erg makkelijk te gebruiken. Er zijn een aantal dingen die we aanraden om te doen voordat je verder gaat met ontdekken.

Allereerst is het goed om te weten dat het verstandig is om niet direct allemaal thema’s en plugins te downloaden. Een thema en verschillende plugins zul je nodig gaan hebben voor jouw blog, maar hoe meer je er gebruikt, hoe trager je website wordt.


Kies een thema

Astra
 
Met een thema kun je jouw WordPress website direct wat mooier maken. Standaard gebruik je een WordPress thema, maar die gaan we aanpassen.

Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Appearance’ en vervolgens op ‘Themes’. Hier is het mogelijk om je thema te kiezen.

Voeg een nieuw thema toe, namelijk het ‘Astra’ thema. Deze kun je activeren en vervolgens kun je de andere thema’s verwijderen. Je zou ze later eventueel weer kunnen toevoegen als je dat wilt.
 


Installeer plugins

Je hebt sowieso een aantal plugins nodig om je website mooier en sneller te maken.

Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Plugins’ en installeer de volgende plugins:

  • Elementor
  • Yoast SEO
  • Shortpixel
  • WP Fastest Cache
  • All-in-One WP Migration
  • Site Kit by Google


Verwijder overbodige content

Om je website wat sneller te maken en om overzicht te houden is het aan te raden om alles te verwijderen wat je niet nodig hebt.

WordPress heeft vaak al een aantal posts, pagina’s of media bestanden op je website staan. Deze kun je verwijderen.

Klik in het menu aan de linkerkant eens op verschillende koppen als ‘Posts’, ‘Pages’ en ‘Media’ en verwijder content dat je niet nodig hebt.


Werk met Elementor

Elementor

Met behulp van Elementor kun je bijzonder mooie websites bouwen. Er is een gratis versie en een Pro versie. Met de gratis versie kun je al een goede blog website maken die er professioneel uitziet en veel bezoekers trekt.


Maak de belangrijkste pagina’s

Een blog heeft in de basis niet veel pagina’s nodig. De pagina’s die je sowieso nodig hebt, zijn:

  • Home
  • Blog
  • Over ons
  • Contact

Heb je deze pagina’s gemaakt, dan is het tijd om na te denken over de blogs die je wilt gaan schrijven.


Zoekwoorden onderzoek

Voordat je begint met het schrijven van content op je website, is het belangrijk om onderzoek te doen naar goede zoekwoorden.

Je kunt gebruik maken van een aantal gratis tools, zoals Moz Keyword Explorer en Ubersuggest. Voor het beste zoekwoorden onderzoek raden wij aan om Ahrefs te gebruiken.

Daarnaast is de gratis MozBar een aanrader. Hiermee kun je snel in Google zien welke websites ranken voor bepaalde zoekwoorden en of het mogelijk is voor jou om hierboven te ranken.

MozBar (2)


Blogs schrijven

Klik op het menu aan de linkerkant op ‘Posts’ en maak een nieuwe post. Klik vervolgens op ‘Edit with Elementor’ en begin met het schrijven van je blog.

Voor jouw blog website heb je 2 verschillende blogs nodig: transactionele blogs en informatieve blogs.

Bij transactionele blogs schrijf jij over de beste producten of diensten die te maken hebben met het onderwerp waarover jouw website gaat. Een voorbeeld voor een online marketing website is: “De 10 Beste Online Marketing Tools van 2023.”

Bij informatieve blogs is een product of dienst aanbevelen niet het hoofddoel. Hier schrijf je vooral over interessante onderwerpen en over dingen waar veel op gezocht wordt via Google. Een voorbeeld is: “Hoe kun je een online marketing specialist worden.”

Voor transactionele en informatieve blogs is het aan te raden om een template aan te maken. Dit kun je in de Elementor editor gemakkelijk doen door op het pijltje te klikken naast de ‘Update’ knop.

Op deze manier is het maar eenmalig nodig om een mooi design te maken voor je blog post, en vervolgens kun je dit design telkens opnieuw gebruiken voor nieuwe blogs.

Voor het schrijven van je blogs is het aan te raden om Yoast SEO te gebruiken. Deze gratis plugin geeft aan of de leesbaarheid goed is, en ook of je de tekst hebt geoptimaliseerd voor SEO.

Daarnaast is het handig om gebruik te maken van een aantal andere tools:

  • Grammarly: Checkt de spelling en grammatica van jouw tekst
  • Jasper: Een AI die unieke content kan schrijven voor jouw website
  • Surfer SEO: Geeft suggesties voor het verbeteren van je content en het optimaliseren voor SEO.

Surfer SEO


Analyseer je prestaties

Met behulp van tools als Google Search Console, Google Analytics en Ahrefs kun je in de gaten houden hoe goed het gaat met je website en je blog artikelen.

Google Search Console en Google Analytics zijn gratis te gebruiken, en gemakkelijk te koppelen aan je website via de gratis “Site Kit by Google” plugin.


Sitemap indienen

Wanneer je Google Search Console hebt gekoppeld aan je website, is het belangrijk om een sitemap in te dienen. Een sitemap helpt Google met het begrijpen van je website en het indexeren van je content. Zonder sitemap zal je website niet zichtbaar zijn in Google.

Een sitemap kun je gemakkelijk indienen met behulp van de gratis plugin Yoast SEO.

Klik in het menu aan de linkerkant op “Yoast SEO” en vervolgens op “Settings”. Als je naar beneden scrollt kun je onder “APIs” de XML sitemap vinden. Klik op “View the XML sitemap” en kopieer de link.

Ga terug naar WordPress, klik in het menu aan de linkerkant op “Site Kit”, klik op “Settings” en ga naar de Google Search Console.

In Google Search Console kun je aan de linkerkant bij “Sitemaps” je sitemap indienen.


Ahrefs

Ahrefs

Ahrefs is naar mijn mening de beste SEO tool die je kunt gebruiken. De tool is niet gratis, maar onmisbaar voor jou wanneer je jouw blog website ziet als een bedrijf.

Met de tool kun je zoekwoorden onderzoek doen en kun je snel zien welke keywords de minste competitie hebben en het meeste zoekvolume.

Ook doet Ahrefs regelmatig een SEO audit van je website, hierdoor zie je in 1 overzicht wat je nog kunt optimaliseren op het gebied van SEO.

Verder is het erg goed in concurrentie-analyses en backlink-analyses.

Ahrefs heeft ook een aantal gratis tools, kijk eens op https://ahrefs.com/nl/free-seo-tools. Ook kun je met Ahrefs Webmaster Tools gratis gebruikmaken van Site Audit en Site Explorer.


Link Building

Link-building is een van de meest belangrijke dingen waar je aandacht aan moet besteden. Hoe meer links (van hoge kwaliteit) naar jouw website, hoe beter.

Google kijkt naar een heleboel factoren als het gaat om de volgorde van websites in de Google zoekresultaten.

Wanneer een goede website naar jouw website linkt, gaat de waarde van jouw website omhoog. Dit wordt uitgedrukt in Autoriteit. De domein autoriteit van elke website is een getal tussen de 1 en 100.

Wanneer anderen naar jouw website linken, gaat je autoriteit omhoog. Dit is goed voor jouw blog artikelen, omdat ze dan meer kans hebben om te verschijnen op de eerste pagina van Google.

Andere websites met een lagere Domein Autoriteit die dan eenzelfde blog artikel als jou schrijven, zullen vaak onder jou eindigen in Google.

Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jij veel links naar je website krijgt.

Er zijn een aantal strategieën voor link-building. Veel websites maken naast de ‘legale’ strategieën ook gebruik van ‘illegale’ manieren om links te krijgen.

Denk hierbij aan het kopen van links, links ruilen met andere websites en zelf links plaatsen.

Een link kun je zien als een bepaalde waarde die wordt doorgegeven naar jouw website. Het is dus niet de bedoeling dat je zelf links plaatst of betaald voor links.

De realiteit is dat vrijwel elke website wel links in hun linkprofiel heeft staan waarvoor betaald is of die ze zelf hebben geplaatst.

Google wordt steeds slimmer en het hier moet je dus mee oppassen. Misschien dat de ‘illegale’ strategieën nu nog werken, maar dat kan zo afgelopen zijn in de toekomst.

Goed, nu weet je dat je wel moet oppassen wanneer het om linkbuilding gaat. Maar wat zijn dan wel goede manieren om aan links te komen?


Gastbloggen

Een van de beste manieren om aan een link te komen. Andere websites zijn vaak op zoek naar gastblogs, en hier kun jij op inspelen.

Bij een gastblog schrijf je een artikel over een bepaald onderwerp. Het belangrijkste in dit artikel is dat je waardevolle informatie deelt. Iets waar de website bezoekers wat aan hebben of iets wat leuk is om te lezen.

In een gastblog kun je 1 of meerdere keren verwijzen naar jouw eigen website. Op deze manier heb je een link verdiend.


Schrijf content waar anderen wel naar moet linken

Wanneer je een blog schrijft die uniek is, duidelijk en misschien wel speciaal, dan vergroot je de kans dat anderen naar dat artikel linken zonder dat je daar zelf om hebt gevraagd.

Wat je ook kunt toevoegen is interessante grafieken, een video, case studies of andere afbeeldingen.

Een afbeelding kan gemakkelijk worden overgenomen door anderen en wanneer dat gebeurd zal diegene jou credits geven en linken naar je website.


Analyseer het backlinkprofiel van je concurrenten

Stel, jij hebt een website over honden. Dan kun je eens Googelen op “Leukste speeltjes voor een hond.” Je ziet dan snel een aantal concurrenten van je verschijnen, namelijk websites die ook veel blogs schrijven over honden.

Je kunt dan deze concurrenten analyseren met behulp van gratis en premium tools. Er zit heel veel logica achter het feit dat zij op de eerste pagina van Google verschijnen.

Wanneer de relevantie van een blog artikel hetzelfde is, zal je vaak zien dat:

  1. De Domein Autoriteit (DA) het hoogst is bij de website die het hoogst rankt
  2. De Pagina Autoriteit (PA) het hoogst is bij de website die het hoogst rankt

Bij eenzelfde mate van relevantie is de hoeveelheid links dus vaak bepalend voor de ranking.

Met behulp van de gratis MozBar tool kun je in de Google zoekresultaten direct zien wat de PA en DA is van de verschillende websites.

Verder kun je gratis gebruikmaken van de Ahrefs Backlink Checker. Je kunt hier een domeinnaam invullen en Ahrefs laat dan een aantal backlinks van de website zien.

Wij gebruiken zelf de betaalde versie van Ahrefs, hiermee kan je alle backlinks van iedere website zien en nog veel meer dan dat.

Door de backlinks van concurrenten te analyseren, kun je leren van de strategie van je concurrent. Ook kun je zo achter nieuwe mogelijkheden komen voor links naar jouw website.

Ahrefs Backlink Checker


Geld verdienen met je blog

Er zijn een heleboel manieren waarop je geld kunt verdienen met je blog. Denk aan affiliate marketing, advertenties en het verkopen van je eigen e-book of cursus. In dit artikel lees je er alles over.


Hoeveel kost het om een blog te starten?

Een blog starten hoeft totaal niet duur te zijn. In het kort: €46 euro per jaar.

Voor een nieuwe domeinnaam betaal je rond de €10 euro per jaar.

Daarnaast heb je nog hosting nodig. Dit kan bij Hostinger al vanaf €3 euro per maand.

Totaal niet duur dus, als je het ons vraagt. Je hebt dan toegang tot je eigen website met eigen domeinnaam en allerlei functies die WordPress je biedt.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een heleboel gratis plugins en tools die je kunnen helpen om je website succesvol te maken.

Echter, wanneer je een serieus bedrijf wilt opbouwen met je website en wanneer je zo efficiënt mogelijk met je tijd om wilt gaan, raden we aan om te investeren in een aantal tools.

Denk aan Ahrefs, Jasper, Surfer SEO en Elementor Pro. Deze tools helpen je om jouw website en pagina’s te optimaliseren voor SEO, en daarnaast zijn ze essentieel voor zoekwoorden onderzoek, concurrentie-analyses, content creatie en web design.

Scroll naar boven