Beste SEO tools van 2023

Beste SEO Tools Banner

SEO staat voor Search Engine Optimization, en hierbij verbeter je de zichtbaarheid en positie van een website in de resultaten van zoekmachines als Google. Het is een vak apart binnen digital marketing, en het kan ervoor zorgen dat je veel bezoekers op je website krijgt zonder daar iets voor te betalen. SEO kost veel tijd, je moet de juiste dingen doen en geduld hebben om resultaten te gaan zien.

Voor het beste resultaat zijn een aantal tools noodzakelijk. In dit artikel gaan we het hebben over de beste SEO-tools. Met behulp van deze tools ga jij hoger en sneller ranken op Google en dit is belangrijk wanneer jij meer bezoekers op je website of blog wilt.

Jasper

Beste in het algemeen (€45/maand)

Jasper

Jasper is een erg goede SEO-tool met enorm veel goede functies. Denk aan zoekwoordenonderzoek, het optimaliseren van content en backlink analyses. Deze tool is vrijwel onmisbaar wanneer jij serieus bezig bent met SEO en meer websitebezoekers wilt.

Jasper gebruikt AI (Artificial Intelligence) voor het maken van content. Hierdoor kun je snel aan kwalitatieve content komen dat geoptimaliseerd is voor SEO.

Momenteel krijg je 17% korting en is er een 5 dagen geld terug garantie!

Surfer SEO

Beste voor content (€45/maand)

Surfer SEO

Met SurferSEO heb je toegang tot een heleboel tools, waaronder de Content Editor. In de content editor kun je teksten schrijven en controleren of ze volledig geoptimaliseerd zijn voor SEO. Je krijgt direct inzicht in het gebruik van relevante zoekwoorden en een heleboel andere data. Hierdoor zie jij snel hoe je content het beste kunt plaatsen op je website en hoe het de meeste kans heeft om te gaan ranken.

De Content Editor is naar onze mening de beste op de markt, maar hiernaast kun je ook nog een heleboel andere goede tools gebruiken met SurferSEO. Een voorbeeld is de audit tool waarmee je direct ziet hoe je jouw website technisch kunt verbeteren.

Momenteel krijg je 17% korting bij SurferSEO!

Ahrefs

Beste voor zoekwoorden onderzoek (€74/maand)

Ahrefs

Ahrefs is een erg complete tool die een heleboel functies heeft. De tool is bijzonder goed in zoekwoorden onderzoek. Je kunt met een aantal klikken snel zien welke zoekwoorden in jouw niche gemakkelijk zijn om voor te ranken. Vervolgens kun je filteren op zoekvolume, zodat je direct ziet welk zoekwoord met lage competitie het meeste zoekvolume heeft.

Naast zoekwoorden onderzoek is Ahrefs ook erg goed in onder andere backlink-analyses en concurrentie-analyses. In principe heb je met deze tool alles in een overzicht hoe je jouw website kunt ranken en meer bezoekers kunt krijgen.

Ahrefs biedt geen proefversie aan, wel is het een aanrader om gebruik te maken van Ahrefs Webmaster Tools. Deze tool is gratis, en hiermee krijg je gedeeltelijk toegang tot Site Explorer & Site Audit. Deze gratis tool geeft je veel inzichten en is enorm waardevol.

Momenteel krijg je 2 maanden gratis wanneer je Ahrefs voor een jaar aanschaft!

Google Search Console

Beste gratis SEO tool

GSC

Wanneer jij een website beheert, is dit de eerste tool die je moet gaan gebruiken. Google Search Console is een gratis tool die je inzicht geeft in de prestaties van je website. 

Je kunt hier het aantal impressies zien, de kliks, jouw positie voor allerlei zoekwoorden in Google en nog veel meer. 

De tool geeft het ook aan wanneer jouw site te traag is of niet geschikt is voor mobiele apparaten bijvoorbeeld. Je kunt vervolgens jouw website verbeteren en opnieuw laten controleren door Google.

Ten slotte is het belangrijk om een sitemap in te dienen via Google Search Console. In een sitemap staan alle pagina’s van je website benoemd en hier is de structuur te zien. Dien je geen sitemap in via GSC, dan zal je website niet zichtbaar zijn in Google.

MozBar

Beste gratis tool voor concurrentie-analyses

MozBar (2)

Met MozBar kun je snel zien wat de Page Authority en Domain Authority zijn van iedere website. Activeer de extensie en zoek eens ergens op in Google. Je zult dan van alle resultaten de PA en DA zien.

Wanneer je naar individuele websites gaat, kun je ook nog meerdere gegevens zien. Zoals de H1, de meta description, alt tags en nog veel meer!

Een prima gratis tool voor jou wanneer je wilt weten welke concurrenten er zijn voor bepaalde zoekwoorden.

Yoast SEO

Beste gratis plugin voor WordPress

Yoast SEO (3)

Wanneer je jouw website bouwt met WordPress, dan is deze plugin onmisbaar. Met Yoast SEO kun je iedere pagina snel optimaliseren voor SEO en leesbaarheid.

De gratis tool geeft direct aan of jouw pagina geoptimaliseerd is. Is dit niet het geval, dan kun je precies lezen wat je kan doen om de pagina te verbeteren. 

Denk hierbij aan keyword density (of je jouw zoekwoord vaak genoeg hebt vermeldt), alt tags, tussenkopjes, zinsopbouw, lengte van zinnen en nog zoveel meer.

Voor SEO en Leesbaarheid krijg je een rood, oranje of groen licht te zien. Groen is goed natuurlijk, en bij rood en oranje kun je een aantal dingen verbeteren.

PageSpeed Insights

Beste gratis tool voor website snelheid

PageSpeed Insights Mobiel 100

Voer je website in, klik op “Analyze” en krijg inzicht in de prestaties van je website. Je ziet direct hoe snel jouw website is en hoe je de website nog sneller kunt maken.

Je krijgt inzichten voor zowel mobiel als desktop. Het is normaal dat je lager scoort op mobiel, maar ook deze score kun je verbeteren.

De tool is van Google zelf, het is dus een erg belangrijke score om op te letten. Is jouw website erg traag en scoor jij laag in deze tool, dan heeft dit een negatieve impact op jouw posities in Google.

Scroll naar boven