Remote werken: Wat is het en hoe kun jij dit gaan doen in 2023?

Banner Wat is remote werken en hoe kun jij dit gaan doen in 2023

Steeds vaker hoor je om je heen dat mensen remote werken. Wat is dit nou eigenlijk, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun jij doet ook gaan doen? Daar gaan we het in deze gids over hebben!

Remote werken betekent werken op afstand. Medewerkers werken dus niet op kantoor, maar wel op een andere locatie. Waar dit is, maakt niet zoveel uit. Zolang ze maar kunnen werken vanaf hun laptop. Daarnaast is goede WiFi ook een must!

Voor de rest maakt het dus niet uit waar je bent. Dit is gelijk een van de grootste redenen waarom digital nomads kiezen voor remote werken of werken vanaf een laptop.

Je kunt dan namelijk thuiswerken dicht bij vrienden en familie, maar je kunt ook aan de andere kant van de wereld zitten. Bijvoorbeeld in Azië waar je veel goedkoper kunt leven!

Of je nou een digital nomad bent of dit wilt worden, lang wil gaan reizen, kort wil gaan reizen, of je gewoon houdt van thuis werken, dan is deze gids over remote werken voor jou.

Online geld verdienen met je laptop

Waarom wil je remote werken?

Voordat je kijkt naar de opties voor remote werken, is het belangrijk om goed na te denken over de redenen erachter. Dit kan een gemakkelijke vraag zijn om te beantwoorden, of juist een hele lastige.

Misschien wil je gewoon af van die traditionele kantoorbaan. Elke dag het verkeer in, afleidende collega’s, een saaie omgeving, noem maar op. Dat zijn zeker goede redenen om eens te kijken naar de opties voor remote werken. Misschien is remote werken wel mogelijk binnen jouw bedrijf! Bespreek eens met jouw collega’s en leidinggevenden hoe hun hierover denken.

Nog een goede reden is omdat je graag reizen en werken wilt combineren. Wanneer je remote werkt, kun je gewoon langer in het buitenland blijven.

Remote werken aan de andere kant van de wereld


Kun je de werklast alleen aan?

Wanneer je op afstand werkt, heb je eigenlijk nog meer discipline nodig dan wanneer je op kantoor werkt. Bij remote werken is er namelijk niet direct iemand die over je schouder meekijkt. Het kan dan heel verleidelijk zijn om werk uit te stellen, helemaal wanneer je bijvoorbeeld in Azië op een prachtige plek zit.

Besef je dat jouw werkgever net zoveel resultaat verwacht wanneer jij remote werkt, vergeleken met wanneer jij op kantoor zou zijn. Je kunt dus wel in het buitenland zitten, maar je bent niet op vakantie.

 

Vind je de hele dag alleen werken een probleem?

Een nadeel van remote werken kan zijn dat je eenzaam bent. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Maar de overgang van kantoorbaan naar werken op afstand is wel een groot verschil. Weet dus waar je voor kiest wanneer je wilt werken op afstand.

Digital nomads zeggen vaak ook dat het eenzaam werk kan zijn. Mensen die reizen en werken combineren lijken op Instagram altijd een geweldig leven te hebben, omdat ze op de mooiste plekken ter wereld zijn en de leukste dingen doen. Maar wanneer er geen foto’s gemaakt worden, moet er zeker hard worden gewerkt!

Wanneer je kiest voor remote werken, kan dat thuis zeker erg eenzaam worden. Als digital nomad kun je wat meer de gezelligheid opzoeken, door te werken bij co-working spaces. Hier ga je zeker andere mensen vinden die ook werken en reizen combineren.

Remote werken


Heb je de juiste vaardigheden voor remote werken?

Je kunt niet iedere baan vervullen vanuit huis of vanaf je laptop. Sommige vaardigheden komen vaker voor binnen vacatures voor remote werken, zoals programmeren, grafisch ontwerp en online marketing. Daarnaast zijn er nog veel meer banen die je remote zou kunnen doen. Kijk daarvoor eens naar onze lijst van de beste digital nomad banen.

Wat je daarnaast kunt doen, is eens kijken op platformen als Fiverr, Upwork en Freelancer.com. Dit zijn websites waar tegenwoordig enorm veel freelancers hun diensten aanbieden. Kijk eens op Fiverr bijvoorbeeld wat mensen allemaal aanbieden en bedenk je of dit ook iets is wat jij wilt gaan doen.

 

Remote werken voor een bedrijf of freelancen

Er is een heel groot verschil tussen remote werken voor een bedrijf en freelancen. Dit is ook een keuze die je moet maken, en beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen.

Wanneer je remote werkt voor een bedrijf, heb je nog steeds de luxe dat je een vast salaris hebt. Je hebt verder ook de werkdruk die je gewend bent. Wanneer je vrij bent, kun je de laptop dicht slaan en genieten van alles wat je maar wilt doen.

Het nadeel van remote werken voor een bedrijf is de beperkte vrijheid. Je moet namelijk gewoon je uren maken iedere week, en je hebt verplichtingen die je moet nakomen.

De andere optie is freelancen. Remote werken als freelancer betekent dat je je eigen klanten hebt en dat je werkt wanneer je dat zelf wilt. Vaak verdient een freelancer meer dan iemand die remote werkt voor een bedrijf.

Het nadeel van freelancen is dat je meer werkdruk hebt en dat je eigenlijk “altijd aan staat”. Jij bent namelijk je eigen baas, en je bent dus ook verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Freelancen is vaak een stuk stressvoller, omdat je niet iedere maand een vast bedrag krijgt van een werkgever.

Een succesvolle freelancer zorgt er altijd voor om risico’s zo klein mogelijk te houden, door samen te werken met meerdere klanten en door meerdere inkomstenbronnen op te zetten. Zo ben je nooit afhankelijk van 1 inkomstenbron en kun je wat relaxter te werk gaan.

Laptop en koffie


Combineer werken voor een bedrijf en freelancen

Voor veel mensen kan het stressvol zijn en ook niet verstandig om direct je baan op te zeggen en te beginnen met freelancen. Wanneer je net begint met freelancen, zijn je inkomsten vaak erg onstabiel en dit is niet handig wanneer je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld het betalen van je huur.

Wanneer je remote wilt werken, is het verstandig om het werken voor een bedrijf en freelancen te combineren. Je kunt bijvoorbeeld 32 uur of 40 uur werken voor een bedrijf en in de avonduren je freelance bedrijf opbouwen. Wanneer jouw freelance inkomsten voldoende en stabiel zijn, kun je steeds minder gaan werken voor een bedrijf en meer gaan freelancen.

 

Een remote baan vinden

Wanneer je weet wat je wilt, is het tijd om een remote baan te vinden. De normale vacaturesites zijn hier meestal niet de beste optie voor. Er zijn een aantal websites waar je op kunt kijken voor remote werken:

 

1. We Work Remotely 

Weworkremotely

Dit is een van de beste websites om een remote baan te vinden. Je kunt hier ook inspiratie op doen, voor mogelijke banen die bij jou passen.

Er zijn enorm veel vacatures voor remote werken te vinden op de website, allemaal in verschillende categorieën:

 • Marketing
 • Programmeren
 • Klantenservice
 • Management
 • Development
 • Ontwerp & Design
 • Copywriting

   

2. Remote.co 

Remote.co

Een soortgelijke site waar je ook een heleboel remote werken vacatures kunt vinden. Op de website vind je ook vacatures voor mensen die werken in de volgende categorieën:

 • Gezondheidszorg
 • Boekhouding
 • Virtuele assistent
 • HR
 • Onderwijs

   

3. Remote.com 

Remote.com

Op deze website kun je een profiel aanmaken, en vervolgens worden relevante vacatures die bij jouw vaardigheden passen, verzonden. Ook een goede site om eens een account op aan te maken en te zien wat er binnenkomt.

 

4. Flexjobs 

FlexJobs

Op FlexJobs vind je geschikte remote banen in meer dan 50 categorieën. Grote kans dus dat er banen tussen zitten waar jij op kunt solliciteren. Er staan op het moment erg interessante vacatures online, zeker het bekijken waard! 

 

4. Je eigen netwerk

Dit is iets wat mensen vaak heel erg onderschatten. De kracht van je eigen netwerk. Maak een LinkedIn profiel aan dat er professioneel uitziet, praat met vrienden en familie en doe eens onderzoek naar bedrijven in de buurt.

Freelancers die net beginnen, kunnen vaak al hun eerste klanten krijgen via hun eigen netwerk. Heb je 1 klant, zorg er dan voor dat deze enorm tevreden is over jouw service! Mond-op-mond-reclame zal jou vervolgens ook een geweldige boost geven.

Nederlandse vacatures voor remote werken

Er zijn een aantal Nederlandse websites die vacatures open hebben staan voor remote werken. Onderstaande vacaturepagina’s worden ook regelmatig ge-update. Zo kun jij als een van de eersten solliciteren en maak je meer kans om de baan te krijgen. Een aantal goede websites zijn:

Hoe kun je effectief remote werken

Creëer je eigen werkruimte

Dit is misschien iets wat een stukje moeilijker zal zijn wanneer je aan het reizen bent, maar je eigen werkruimte creëren is erg belangrijk. Jouw werkgever verwacht natuurlijk gewoon dat je jouw dagelijkse taken oppakt.

Zorg voor een comfortabele plek en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. De beste tip die ik je hiervoor kan geven, is dat je investeert in een koptelefoon of oordopjes met noise cancelling. Ik heb zelf de Airpods Pro, en wanneer ik deze in doe hoor ik vrijwel niks van mijn omgeving. Meestal zet ik dan op een heel zacht volume een muziekje aan, en je bent volledig gefocust.

Verder is het belangrijk om je werkruimte netjes te houden. Ik ben zelf erg van het minimalistische, dus ik wil eigenlijk niks op mijn bureau hebben liggen. Alleen mijn laptop, muismat en muis. Dit houdt mij gefocust en efficiënt. Maar dit is natuurlijk maar net wat je zelf het prettigst vindt.

Je eigen werkplek


Maak een schema en houd je hieraan

Er kijkt dus niemand direct met je mee wanneer je thuis werkt of aan de andere kant van de wereld, maar je moet natuurlijk wel werken! Zorg ervoor dat je je houdt aan je werktijden en probeer hier gedisciplineerd mee om te gaan.

Een voordeel van remote werken is dat je veel meer vrijheid hebt. Je kunt waarschijnlijk ook wat meer spelen met de werktijden. Vind je het prettiger om ‘s avonds te werken (of moet dit wel door het tijdsverschil omdat je op Bali zit), dan doe je dat toch lekker! Zolang je maar je uren maakt en een productieve week hebt.

 

Maak een prioriteitenlijst en zet deadlines

Dit is misschien ook een persoonlijke voorkeur, maar jezelf een beetje werkdruk op leggen kan zeker helpen om je dag productiever te maken. Door een planning te maken en door onder elkaar te zetten wat je in een week wilt doen, heb je meer focus en werk je efficiënter.

Bepaal welke taak de hoogste prioriteit heeft en werk gewoon je lijstje af. Dit werkt voor veel mensen erg prettig. Misschien werk je gewoon binnen een bedrijf en krijg jij al een takenlijst, dan is het natuurlijk lastig om dit te veranderen. 

 

Werk in Google Drive

Wanneer je online werkt, kan ik je zeker aanraden om te werken in Google Drive. Maak hier bestanden aan en sorteer je werk in de Drive. Wanneer je wifi hebt, worden jouw bestanden automatisch opgeslagen en dit is natuurlijk erg handig.

Zelf was ik laatst aan het werk in de trein, met een hotspot aan op mijn mobiel. Op deze manier kon ik werken en zo werd alles wat ik deed opgeslagen in de Drive. Op een gegeven moment was de batterij leeg, en kon ik zo verder werken op een andere laptop.

In Google Drive houd je overzicht over al jouw werk en zo kun je gewoon werken waar, wanneer en met welk apparaat dan ook. 

 

Veelgestelde vragen

Je spreekt van remote werken wanneer je werkt vanaf een andere locatie dan een centraal kantoor. Je kunt dan werken vanuit huis, een co-working space of een andere plek in de wereld. Op Bali bijvoorbeeld, waar het lekker weer is en ook nog eens goedkoper.

Om remote te werken, heb je een goede laptop nodig, een werkplek zonder teveel afleiding en snelle, betrouwbare WiFi.

Het wordt steeds populairder om remote te werken. Door de hele situatie met COVID-19 zijn werkgevers gaan inzien dat veel werkzaamheden ook online uit te voeren zijn. Omdat remote werken soms voordelig is voor zowel de werkgever als werknemer, kunnen steeds meer mensen dit doen.

Mensen die van reizen houden zijn vaak ook erg enthousiast over remote werken. Doordat je online geld kunt verdienen vanaf je laptop, kun je langer blijven op mooie bestemmingen in de wereld.

 1. Je bespaart tijd en moeite omdat je niet het verkeer in hoeft om op kantoor te komen.
 2. Meer flexibiliteit. Je kunt vaak je eigen werktijden bepalen en daarnaast ook werken waar je wilt.
 3. Meer comfort.
 4. Hogere productiviteit.
 5. Verhoogde motivatie.
 1. Overlapping tussen werk en prive.
 2. Isolatie of eenzaamheid. Je bent niet op kantoor dus je mist wel die gezellige gesprekken tussendoor.
 3. Moeilijk om gedisciplineerd te werken. Thuis kijkt er niemand over je schouder mee, dus is het misschien lastig om thuis even hard te werken als op kantoor.
Scroll naar boven