Costa Rica Tips: 18 dingen die je moet weten

Banner Costa Rica tips

Ben je van plan om naar Costa Rica te gaan? Lees dan vooral dit artikel door, waarin we het hebben over de beste Costa Rica tips.

Na het lezen van dit artikel ben jij een stuk beter voorbereid om op reis te gaan. 

Een tip vooraf: zorg ervoor dat je goed spaart voordat je gaat. Costa Rica staat bekend als het Zwitserland van Midden-Amerika. Oftewel, een vrij duur land. Een van onze Costa Rica tips gaat ook over geldbesparing, dus daar lees je zometeen wel meer over.

Costa Rica tips voor jouw reis

Huur een auto

Velen kiezen ervoor om een auto te huren. Op deze manier kun je veel flexibeler en vrijer reizen. Daarnaast hoef je dan minder dure tours te boeken.

Door de flexibiliteit kun je dan ook naar mooie plekken gaan op momenten dat het er niet zo druk is. Je kunt dan meer genieten van de plek en het moment.

Costa Rica tips bij het huren van een auto
Een echte aanrader dus, om een auto te huren om Costa Rica te ontdekken. Echter, je moet wel even letten op een aantal dingen wanneer je gaat huren.

Verzekering is een belangrijke. Vaak staat er bij een verhuurder aangegeven dat je volledig gedekt bent bij het huren van een auto. Volledig gedekt betekent dan niet volledig gedekt zoals in Nederland.

Vaak staat er dan een basisprijs en moet je nog weer extra betalen om ook daadwerkelijk jezelf volledig te dekken. Dit kan wel tussen de 200 en 400 euro kosten, maar vaak wel handig om te doen. Scheelt je weer een hele hoop stress tijdens je reis. Tenminste, voor mij geldt dat.

Ik zou aanraden om te kijken naar het huren van een 4X4 of SUV. Deze rijden vaak comfortabel en ze zijn geschikt voor de wegen in Costa Rica. Soms zijn de wegen heel goed, soms heel slecht.

Houd er rekening mee dat Costa Rica duur is

Een erg mooi land, Costa Rica. Wel heel duur! Houd daar dus rekening mee wanneer je die kant op gaat. Een stuk duurder dan de buurlanden.

Wanneer je de mooie nationale parken wilt bezoeken, de watervallen en de reservaten, dan gaat dat best veel geld kosten. Entree van een nationaal park is soms heel goedkoop, maar soms ook wel 20 euro. Dit verschilt per locatie.

Een gemiddelde dag voor backpackers in Costa Rica kost tussen de 40 en 50 euro. Je zou hieronder kunnen uitkomen wanneer je erg zuinig met je geld omgaat.

Bezoek Selina hostels

Selina hostels zijn ideaal voor een digital nomad die graag reist en werkt, voor reizigers en voor mensen die op zoek zijn naar een gezellige bar.

In Selina hostels kun je goedkoop verblijven op een mooie en gezellige locatie. Je komt er makkelijk in contact met anderen en je vermaakt je er zeker.

Contant betalen kan goedkoper zijn

In sommige gevallen is contant betalen goedkoper. Een goede tip is dus om altijd contant geld bij de hand te hebben. Niet teveel, dat is dan weer niet veilig. Wanneer je tussen de 50 en 100 euro cash bij je hebt, is dat prima.

In Costa Rica is er ook vaak stroomuitval, door de regen meestal. Dan is het erg fijn dat je cash op zak hebt om toch te kunnen betalen.

Betaal soms wat meer voor een gids

Costa Rica tips - natuur

In Costa Rica kun je zelf alles ontdekken, maar soms is het ook heel verstandig om wat meer geld te betalen en dan samen met een gids op pad te gaan.

Een gids kan je alles vertellen over de geweldige natuur en de dieren, en brengt je op zulke mooie plekken die je anders gemist had.

Een gids kan jouw ervaring zoveel beter maken, dat het af en toe echt het geld waard is. Doe goed onderzoek naar de nationale parken waar je heen wilt gaan, en overweeg eens om een gids mee te nemen.

Let op de belastingen

Soms kan het zijn dat je op het eind van de avond ineens meer geld kwijt bent dan je vooraf had verwacht. Dit komt omdat er vaak nog 10% servicekosten en 13% belasting worden meegerekend.

Dit kan vervelend zijn wanneer je goed moet je letten op je budget. Bijvoorbeeld in een restaurant of een bar, moet je even kijken of de prijzen inclusief of exclusief belasting zijn. Dit staat meestal wel aangegeven op de menukaart.

Houd het seizoen en het weer in de gaten

Costa Rica tips - Prachtige Natuur

Ook in Costa Rica zijn er verschillende seizoenen, en je zou wel even goed moeten kijken wanneer je er heen gaat. Jouw voorkeur hangt af van een heleboel dingen. Welke activiteiten wil je gaan doen, wil je naar het strand, wil je de natuur in, noem maar op.

Costa Rica tips voor de verschillende seizoenen:

September/oktober aan de pacifische kust
Veel mensen zeggen dat september en oktober de 2 slechtste maanden zijn om naar de pacifische kust van Costa Rica te gaan, omdat het deze maanden erg veel regent. Bedrijven in het land zijn dan vaak dicht. Niet zo gezellig dus.

September/oktober aan de caribische kust
September en oktober kunnen aan de caribische kust wel ideaal zijn, met droog weer en veel zon.

  • Mei tot en met oktober: het winterseizoen (meer regen)
  • November tot en met april: het zomerseizoen (droog)

Kraanwater kun je meestal gewoon drinken

In Costa Rica kun je in de meeste gevallen gewoon uit de kraan drinken. Ik raad wel aan om het eerst te vragen en te controleren, maar meestal kan het.

Wel handig om een herbruikbare waterfles bij je te hebben, zo kun je drinken en vervolgens je fles vullen voor onderweg. De mogelijkheid om bijvullen krijg je vaak genoeg, dus daar hoef je je niet druk om te maken.

Let op de kosten bij nationale parken en watervallen

De mooie natuur is een van de populaire redenen om Costa Rica te bezoeken. Maar wanneer je veel nationale parken en watervallen bezoekt, zal je wel merken dat het elke keer wat kost.

Door van tevoren goed onderzoek te doen, kun je veel geld besparen. Zo kun je plekken bezoeken waar je gratis dezelfde ervaring kunt beleven, vergeleken met een plek waar je een dagpas moet halen.

Een beetje Spaans praten is wel handig

Door een aantal woorden te kennen in het Spaans, kun jij al beter communiceren met de mensen die wonen in Costa Rica. Ze vinden het ook altijd heel leuk als ze horen dat jij je een beetje hebt verdiept in hun cultuur.

Hele zinnen leren hoeft niet, maar gewoon een paar standaard woorden als: 

  • Hola (hallo)
  • Adios (tot ziens)
  • Gracias (dankjewel)
  • Si (ja)
  • No (nee)

Zoek naar lokale eettentjes

Eten in lokale eettentjes (ook wel bekend als “sodas”) kan een goede manier zijn om geld te besparen. Daarnaast is het gewoon heel leuk en lekker om lokaal eten te proberen.

Eet Casado

Casado is een typisch Costa Ricaans recept dat vaak als lunch of diner wordt gegeten. Het is een gerecht met rijst, bakbananen, salade, zwarte bonen, een tortilla en vaak ook kip. Vegetarisch kan natuurlijk ook.

In deze lijst met Costa Rica tips kan de Casado zeker niet ontbreken. Echt een aanrader.

Je kunt betalen met Dollars of CRC

In Costa Rica is het gewoon mogelijk om te betalen met de dollar, maar ook met de nationale munteenheid: de colón (Costa Ricaanse Colones).

Een goede tip is om ervoor te zorgen dat je een combinatie van grote en kleine biljetten bij je hebt. Anders kan het soms moeilijk zijn om wisselgeld terug te krijgen.

Ook is het altijd goed om wat kleingeld bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor het betalen van tol wanneer dit nodig is. Je kunt dan snel betalen en verder rijden.

Neem een verrekijker mee

Costa Rica tips - Aap

De natuur van Costa Rica is echt zo mooi, om niks te missen is het een grote aanrader om een verrekijker mee te nemen. Zoveel details, zoveel kleuren en zoveel diversiteit.

Ook zijn er veel gecamoufleerde dieren te zien in de natuur, die je zonder verrekijker niet zult spotten of niet goed kunt zien.

Neem een geïsoleerde bidon of waterfles mee

Een van de beste Costa Rica tips is om een geïsoleerde bidon mee te nemen. In Costa Rica is het vaak erg warm, en dan is koud water wel heel lekker.

Of je nou een lange rit hebt, een stranddag of thuis bent, koud drinkwater is altijd dichtbij als je een geïsoleerde bidon bij je hebt.

Neem wandelschoenen en waterschoenen mee

In Costa Rica zijn zoveel mooie paden, watervallen en rotsen te ontdekken. Dan is het belangrijk dat je goeie schoenen aan hebt.

Voorkom dat je ergens uitglijdt, dat je door je enkel gaat of dat je geblesseerd raakt en investeer in een paar goede wandelschoenen en waterschoenen.

Neem een regenjas/poncho/paraplu mee

Spreekt voor zich lijkt me! In Costa Rica kan het hard en lang regenen.

Neem een mondkapje mee

Niet voor COVID-19, maar vooral omdat het soms erg stoffig kan zijn onderweg. Wanneer auto’s voorbijrijden, kun je wel eens een hele berg stof tegen je gezicht aan krijgen.

Geniet!

De laatste tip in deze lijst van Costa Rica tips is om te genieten! Het is goed om je voor te bereiden, je in te lezen en op je hoede te zijn. Maar uiteindelijk is genieten het allerbelangrijkste.

Scroll naar boven